Toimintakertomus 2005
TOIMINTAKERTOMUS 2005
Toimintavuonna on ollut perinteisiä ja sääntömääräisiä tapahtumia ja kokouksia, monia tutustumiskäyntejä, jäsenmatka Varsovaan, merkkitapahtumia suurlähetystössä sekä yhdistyksen toimitilojen muutto ja siihen liittyvät järjestelyt marras-joulukuussa.
Hallinto ja talous
HSPY on toiminut Suomi-Puola Yhdistysten Liiton alivuokralaisena Vallilassa. Joulukuun alussa yhdistys muutti uusiin tiloihin Alppilaan, Porvoonkatu 37 A:han edelleen SPYL:n alivuokralaisena.
Hallitus kokoontui viisi kertaa. Jäsenkirjeitä lähetettiin kolme. Lisäksi yhdistyksen internet-sivustolta jäsenet ovat saaneet ajankohtaista tietoa. Sääntömääräisiä vuosikokouksia pidettiin kaksi. Hallituksessa on onnistuneesti jaettu tehtäviä, ja jokainen on tuonut panoksensa ilman erityistä tehtävänimikettäkin. Puheenjohtajana on toiminut Anne Hujala ja varapuheenjohtajana Eila Czarnecki. Muut jäsenet: Brygida Antikainen, Päivi Erola, sihteeri Kaija Hyvönen-Rajecki, internetsivun toimittaja J.T. Laakso, Minna Lukala, jäsensihteeri Marina Mäkelä, Lasse Selander, kokoussihteeri Outi Takkinen ja kokousemäntä Tarja Tuomisto. Taloudenhoitajana toimi Marjut Helttula. Varsinaisia tilintarkastajia olivat Veikko Alander ja Seppo Pylkkänen sekä varalla Jorma Perälä ja Matti Salomaa.
Yhdistyksen jäsenmäärä vuoden lopussa oli 258. Vapaajäseniä oli 23 . Yhdistykseen liittyi 14 ja neljä jäsentä erosi. Jäsenmaksunsa kahtena vuotena peräkkäin jätti maksamatta 11, jotka katsotaan eronneiksi. Yhdistyksen talouden tila on tasapainossa.
Oma toiminta
5.2. Runotanssiaiset Villa Kivessä
Runotanssiaiset järjestettiin yhdessä Polonian kanssa Villa Kivessä lauantaina 5.2. Elannon Näyttämö esitti puolalaisia runoja. Mukana oli suurlähettiläs Stanisław Stebelski ja muita suurlähetystön edustajia, Polonia-yhdistyksen ja HSPY:n jäseniä kaikkiaan reilut 50 henkeä. Tarjolla oli puolalaista ruokaa - punainen barszcz, salaattia ja leivonnaisia. Villa Kiven romanttiset puitteet, hyvä ohjelma, tarjoilu ja ihmiset tekivät illasta erittäin onnistuneen.
15.2. Tutustuminen yliopiston kirjaston Puola-kokoelmiin.
Maire Aho ja Päivi Paloposki toimivat oppaina ja esittelivät kirjaston Puola-kokoelmaa. Saimme tutustua kirja-aarteisiin aina 1600-luvulta lähtien. Vierailukutsu oli lähetetty myös tiedoksi Polonian hallitukselle. Vierailuun osallistui 15 henkeä. Mukana oli myös suurlähetystön I lähetystösihteeri Anna Bilińska.
13.4. Sääntömääräinen kevätkokous
Kevätkokous pidettiin Puolan kaupallisessa edustustossa. Kokouksen jälkeen kuulimme kaupallisen neuvoksen Bolesław Kościukiewiczin alustuksen Puolan taloudellista tilanteesta ja Suomen ja Puolan välisestä kaupasta. Tilaisuuden päätteeksi saimme nauttia puolalaisesta voileipäpöydästä juomineen.
22.4 - 25.4. Jäsenmatka Varsovaan
Varsovan matkalle osallistui 20 henkeä, joista osa oli yhdistyksen ulkopuolisia, yhdistyksen jäsenten ystäviä. OK-matkat järjestivät Finnairin lennot ja hotellivarauksen (Hetman).
Tulopäivänä perjantaina matkalaiset tutustuivat Sejmiin, Puolan parlamenttiin. Kierroksen aluksi seurattiin lehteriltä täysistuntoa ja käsittelyssä oli kulttuurin tuki. Asiantunteva opas esitteli niin parlamentti-instituution kuin rakennuksen historiaa. Päivi Erola oli sopinut opastuksen, ja Eila Czarnecki tulkkasi mielenkiintoisen esityksen.
Lauantaina matkalaiset olivat Puola-Suomi Seuran vieraina (Senatorska 11). Vieraanvaraisuus oli ylitsepursuavaa niin puheissa (suomeksi) kuin tarjoilussa. Yhdessäoloa jatkettiin vielä illalla Anna Paczkowska-Kanian kotona ja ravintolatapaamisissa. Joukkoliikenteen kolmen päivän turistilipulla oli edullista matkustaa, ja kun hotellilta oli erinomaiset kulkuyhteydet, matkalaisten oli helppoa tutustua Varsovaan ilman opastettua turistikierrosta. Kaupunkikuvassa näkyi paljon kunnianosoituksia edesmenneelle paavi Johannes Paavali II :lle.
Vaikka Puolaan ja etenkin kaupunkikohteisiin on Suomesta mahdollista tehdä monipuolisia turisti-matkoja, jäsenmatkoilla saa kuitenkin syvällisemmän kuvan monista Puolan piirteistä ja tilaisuuden tutustua paikallisiin ystävyysseurojen jäseniin. Siten jäsenmatkat ovat edelleen yhdistyksen toiminnassa keskeinen aktiviteetti.
24.5. Olutilta
Joitakin puolalaisia olutmerkkejä on saatu Suomen markkinoille sekä Alkoon että vähittäiskauppaan. Oluen merkeissä järjestettiin jäsenilta ja Varsovan matkan muistelot Ruoholahdessa (One Pint). Illan isäntänä toimi J.T. Laakso, joka kertoi Puolan olutkulttuurista ja -teollisuudesta. Mukavaan tapaamiseen osallistui parikymmentä yhdistyksen jäsentä (17).
23.8. Saunailta
Elokuussa yhdistys oli kutsunut puolalaiset suomen kielen stipendiaatit (Paulina Andrusiak, Renata Dogiel ja Monika Nowiszewska) saunomaan Kotiharjun kuuluisaan ja kansainväliseen - yleiseen saunaan. Mukaan uskaltautui kaksi stipendiaattia. "Saunakahvit ja -makkarat" nautittiin Cellassa. Mukana oli tusinan verran ihmisiä.
20.9. Tutustuminen Mannerheim-näyttelyyn
Syyskuussa jäsenille oli järjestetty opastettu tutustumiskäynti Kansallismuseon näyttelyyn "Mannerheim Pietarissa". Vaikka Varsova ja Puola ei ollutkaan näyttelyn keskeisintä aineistoa, näyttely valaisi mielenkiintoisesti Suomen ja Puolan yhteistä valtiollista historiaa. Mielenkiintoista oli nähdä myös esineitä, jotka Mannerheim oli hankkinut Varsovasta.
23.11. Syyskokous
Syyskokous pidettiin ETLAssa. Kokouksen jälkeen kuultiin ETLAn tutkijoiden alustus "Suomalaisten yritysten kokemukset Puolan markkinoilla". Tilaisuuteen osallistui myös SPYL:n puheenjohtajaksi valittu Markku Kontro. Mukaan oli kutsuttu myös eduskunnan Puola-verkoston jäseniä, mutta yhteensattumien takia kukaan ei päässyt tulemaan. Tilaisuuden lopuksi nautittiin ET-LAn tarjoamana mm. puolalaisia oluita. Tilaisuuteen osallistui yli 20 henkeä.
Muutto marraskuussa
Marraskuun lopussa starttasi muuttokuorma Vallilasta uuteen paikkaan Porvoonkatu 37:ään. Muuttotalkoot jatkuivat useana iltana, ja hallitus haluaa kiittää kaikkia osallistujia.
5.12. Pikkujoulu
Pikkujoulua juhlittiin Elannon näyttämön tiloissa. Aluksi katsoimme näyttämön esityksen "Kissa kuumalla katolla". Iltaa jatkettiin nauttimalla puolalaistyylinen iltapala, jonka Elannon näyttämön emännät olivat järjestäneet. Virkistävään ja mukavahenkiseen iltaan osallistui yli 30 henkeä. Joulupukin sijasta osallistujia ilahdutti arpajaisonnetar: kiitos arpajaispalkintojen järjestäjille! Mukana oli myös vieraita Porvoon yhdistyksestä.
Muu osallistuminen ja toiminta
SPYL osallistui Matka 2005 tapahtumaan Ystävyysseurojen Liitto ry:n (YSL) osastolla Helsingin Messukeskuksessa 20-23. tammikuuta. HSPY.n jäsenet pystyttivät näyttelystandin ja huolehtivat päivystyksestä.
Eila Czarnecki esitti yhdistyksen puolesta osanoton paavi Johannes Paavali II:n surunvalittelukirjaan, joka oli esillä Puolan suurlähetystössä huhtikuun alussa.
SPYL:n kevätliittokokouksessa Vantaalla HSPY:tä edustivat Brygida Antikainen, J.T. Laakso, Marja-Liisa Marviala, Lars-Olof Selander ja Tarja Tuomisto. Brygida Antikainen onnitteli HSPY:n puolesta juhlivaa Vantaan yhdistystä kukkasin.
Kesäkuussa yhdistyksen edustajat osallistuivat suurlähettiläs Stanisław Stebelskin läksiäisiin. Yhdistys kiitti suurlähettilästä monivuotisesta, hyvästä yhteistyöstä ja antoi lahjaksi faksimilekartan vanhasta Helsingistä.
Ystävyysseurojen Liiton (YSL) järjestämälle kulttuuriretkelle Tuusulaan (Lotta-museo, Halosenniemi, Itämeri-keskus) osallistuivat Brygida Antikainen, Eila Czarnecki ja Harri Helttula.
Puolan elokuvaviikot 3 - 7.10. Kino K-13:ssa kokosivat jälleen katsomot täyteen niin yhdistyksen jäseniä kuin muuta yleisöä.
Anne Hujala ja Eila Czarnecki osallistuivat suurlähetystössä tilaisuuteen, missä yhdistyksen jäsenelle, Pirkko Pesoselle luovutettiin Puolan kulttuuriministeriön myöntämä kunniamerkki ansioista puolalaisen kulttuurin hyväksi. Yhdistyksen edustajia oli kutsuttu myös Solidaarisuus-liikkeen 25-vuotistapahtumiin.
Yhdistyksen kautta jäseniä on kutsuttu mukaan puolalaisen kulttuurin tapahtumiin kuten Polonian (Zjednoczenie Polskie w Helsingforsie) järjestämään Puolan itsenäisyyspäivän konserttiin; Forum Polonian tapahtumaan 15.11. , missä prof. Matti Klinge kertoi Adam Mickiewiczistä ja "Pan Tadeusz" -eepokseta sekä nähtiin "Pan Tadeusz"-elokuva. Polonia järjestämälle tutustumisvierailulle Mannerheimin museoon yhdistyksen jäsenet olivat myös tervetulleita. Helsingin kaupungin kirjastossa, Araliksessa oli pari Puola-tapahtumaa: tammikuussa keskustelutilaisuus "Kotimme Auschwitz" Tadeusz Borowskin kirjasta (suomennos Martti Puukko) sekä kesäkuun alussa puola-laisarmeijaa koskeva valokuvanäyttely "From Soviet Labour Camps to Italy".
SPYL:n syysliittokokoukseen Porvoossa HSPY:n edustajina osallistuivat Brygida Antikainen, Eila Czarnecki, Päivi Erola, J.T. Laakso ja Tarja Tuomisto. Kokoukseen osallistuivat myös HSPY:n jäsenet Kaija Hyvönen-Rajecki ja Lars-Olof Selander Liiton hallituksen edustajina.
Porvoon yhdistys juhli liittokokouksen yhteydessä 30-vuotistaivaltaan Eila Czarnecki esitti HSPY:n tervehdyksen, ja antoi muistoksi juhlivalle yhdistykselle "Häät atomilassa" -kirjan. Mainittakoon, että Eila Czarnecki toimi juhlassa Puolan uuden suurlähettilään Andrzej Szynkan tulkkina.
Hallitus kiittää kaikkia kuluneen vuoden aikana yhdistyksen toimintaa tukeneita ja siihen osallistuneita sekä Puolan suurlähetystöä.
Hyväksytty hallituksen kokouksessa 7.3.2006 esitettäväksi kevätkokouksessa 24.4.2006, jossa se vahvistettiin.